28 Ιανουαρίου: Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σημασία και Προκλήσεις στην Ψηφιακή Εποχή
data protection day post image - a lock with digital theme overlay

Date

Author

Βασιλική Στιφούδη

Η Ιστορία πίσω από την Ημέρα

Η Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου.

Σαν σήμερα, το 1981, υπεγράφη η Σύμβαση 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρώτου νομικά δεσμευτικού κειμένου διεθνούς δικαίου για την προστασία των ιδιωτών από την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Από τότε, η σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. 

Στόχος της εν λόγω ημέρας είναι να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασφαλή χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, ενώ παράλληλα να επισημάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ψηφιακή εποχή, όπου η τεχνολογία διαμορφώνει τις καθημερινές μας ζωές.

Προστασία Δεδομένων: Βασικό Δικαίωμα στην Ψηφιακή Κοινωνία

Η τεχνολογική πρόοδος και η ψηφιακή επικοινωνία έχουν φέρει αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Από την καταγραφή των προτιμήσεων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα προσωπικά μας δεδομένα βρίσκονται σε συνεχή έκθεση και επεξεργασία.

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω της διάδοσης του διαδικτύου, της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της εμφάνισης νέων διεθνών προκλήσεων που φέρνουν διαρκώς στο προσκήνιο.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι μόνο ένα ζήτημα ατομικού δικαιώματος, αλλά είναι και θεμελιώδες για την διατήρηση της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές υπηρεσίες και τη διασφάλιση της δημοκρατίας.

Με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, προκύπτουν νέες προκλήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η έλλειψη διαφάνειας κατά την επεξεργασία τους, η διαρροή τους, οι απειλές των κυβερνοεπιθέσεων και οι ανησυχίες για την ψευδοτυπία ενισχύουν την ανάγκη για αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον ψηφιακό χώρο.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, θεσπίστηκε ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (γνωστός ως GDPR) (Κανονισμός ΕΕ 2016/679) του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο και  Συμβουλίου της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί ορόσημο για την προστασία προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων των δεδομένων που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσπάθεια για Ευαισθητοποίηση

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, διεξάγονται εκδηλώσεις, σεμινάρια και καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την ασφαλή χρήση των ψηφιακών μέσων και τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Λέξεις Κλειδιά: Ιδιωτικότητα, Προσωπικά δεδομένα, Ασφάλεια πληροφοριών, Κυβερνοασφάλεια, Έλεγχος προσωπικών δεδομένων, Κυβερνοεπιθέσεις, Δικαιώματα προσωπικών δεδομένων, Συλλογή δεδομένων, Επεξεργασία δεδομένων, Ασφάλεια ίντερνετ, Καταχώρηση πληροφοριών, Ασφαλή χρήση ψηφιακών μέσων

More
articles

Skip to content