Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο αυτόν έχουν θετικές και αρνητικές πτυχές, καθώς οι δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέους ορίζοντες για τη δημοσιογραφία, παρέχοντας εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή περιεχομένου, να αναλύουν δεδομένα και να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες στους αναγνώστες.
Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει είναι η αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι η μεροληψία του αλγορίθμου.
Αυτοματοποίηση Παραγωγής Ειδήσεων
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για την αυτοματοποίηση της παραγωγής ειδήσεων. Συστήματα γενετικής συγγραφής μπορούν να δημιουργήσουν βασικά άρθρα ή αναφορές με βάση τα δεδομένα και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες.
Αυτό μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία παραγωγής περιεχομένου, αλλά προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την αντικειμενικότητα και την ποιότητα των ειδήσεων.
Τον Ιούλιο του 2023, το Reuters ανέφερε ότι η Google βρισκόταν σε επικοινωνία με διάφορους ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως η Washington Post, η Wall Street Journal και οι New York Times για την παραγωγή άρθρων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε ονομάζεται Genesis και στόχος του είναι να ενισχύσει την παραγωγικότητα των δημοσιογράφων.
Όπως επισήμανε το Reuters, το Associated Press είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με την OpenAI για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία παραγωγής ειδήσεων. Οι εξελίξεις αυτές έκαναν πολλές αίθουσες σύνταξης, να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τεχνολογικές εταιρείες.
Ανάλυση Δεδομένων και Πρόβλεψη Τάσεων
Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσουν τάσεις και προτάσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να κατανοήσουν καλύτερα τις προτιμήσεις του κοινού και να προσαρμόσουν το περιεχόμενο τους ανάλογα.
Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος με την COVID-19. Πρόκειται για μία περίοδο στην οποία η ανάλυση δεδομένων δημόσιας υγείας για την πραγματοποίηση δημοσιογραφικών αναλύσεων και ερευνών ήταν απαραίτητη. Η χρήση AI βοήθησε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, χρειάστηκε όμως καλά εκπαιδευμένους δημοσιογράφους δεδομένων οι οποίοι «έτρεξαν» τέτοια project και ενημέρωσαν έγκυρα την κοινή γνώμη.
Αναγνώριση Ψευδών Ειδήσεων και Αντιμετώπιση του Fake News
Παράλληλα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ψευδών ειδήσεων και αντιμετώπισή τους. Αλγόριθμοι μπορούν να αναλύουν τα χαρακτηριστικά των ψευδών ειδήσεων και να προειδοποιούν τους δημοσιογράφους και το κοινό. Αυτό βοηθά στην διατήρηση της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης.
Στην εποχή μας οι μηχανές AI εκτελούν διάφορες εργασίες, οι δημοσιογράφοι του Bloomberg News για παράδειγμα βοηθιούνται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες αναλύουν μεγάλες βάσεις δεδομένων και τους ειδοποιούν σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο trend ή pattern.
Το AFP (Agence France-Presse) χρησιμοποιεί μία AI εφαρμογή για να ανιχνεύσει «πειραγμένες» φωτογραφίες, καθώς οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν πολύπλοκα δεδομένα σε ελάχιστο χρόνο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται ο δημοσιογράφος προκειμένου να κάνει την ουσιαστική δουλειά, τον έλεγχο και την ανάλυση των γεγονότων, το πλαίσιο, αλλά και τη συλλογή των πληροφοριών. Υπό αυτήν την έννοια ο δημοσιογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας και είναι αναντικατάστατος.
Τόσο το AFP αλλά και το Reuters έχουν αναπτύξει συστήματα εντοπισμού ψεύτικων βίντεο (deepfakes) και Fake news, τα οποία και αυτά υποστηρίζονται από έμπειρους δημοσιογράφους.
Νόμοι και Κατευθυντήριες Γραμμές
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την Πράξη για την ΤΝ μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας. Η νομοθεσία προτάθηκε αρχικά το 2019 και συντάχθηκε το 2021. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλαίσια για βασικούς ορισμούς που σχετίζονται με την ΤΝ, δίνει έμφαση στις διαφανείς διαδικασίες πριν από την εισαγωγή προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και ενθαρρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Στις 30 Οκτωβρίου 2023, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη ρύθμιση της ΤΝ, το οποίο «επιβάλλει νέες αξιολογήσεις ασφαλείας, παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την ισότητα και τα πολιτικά δικαιώματα και καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στην αγορά εργασίας». Η κίνηση αυτή ήρθε λίγους μήνες μετά από την ακρόαση του Μάϊου στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI –της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT– τόνισε τη σημασία της νομικής ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.
Το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι θολό και οι αίθουσες ειδήσεων πρέπει να θεσπίσουν τα δικά τους πρωτόκολλα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά μεταξύ των ίδιων, των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης και του κοινού τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρηθεί η ηθική διάσταση και η επίγνωση των προκλήσεων που προκύπτουν, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας σε αυτήν την νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγές:
Λέξεις Κλειδιά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Αυτοματοποίηση Ειδήσεων, Δημοσιογράφος, Δημοσιογραφία, Επάγγελμα, Fake News, Ψευδείς Ειδήσεις, Ανάλυση Δεδομένων, Αλγόριθμοι, Προκλήσεις, Ειδήσεις, Περιεχόμενο, Θετικά, Αρνητικά